– ERGENLİK DÖNEMİ ÇOCUKLARIMIZLA İLETİŞİM
Facebook Twitter YouTube
Home Bültenler ERGENLİK DÖNEMİ ÇOCUKLARIMIZLA İLETİŞİM
formats

ERGENLİK DÖNEMİ ÇOCUKLARIMIZLA İLETİŞİM

Ergenlik dönemi sadece fiziksel değil, aynı zamanda duygusal, zihinsel ve sosyal gelişimin yoğun bir şekilde yaşandığı bir dönemdir. Genellikle 11 yaş civarlarında başlasa da, herkeste bireysel olarak farklıdır. Kimi çocuk daha erken, kimisi daha geç bu döneme girer.

Burada en önemli gördüğümüz noktalardan birisi ergenliğin olduğu gibi ve normal karşılanmasıdır. Ergenliğin aileler tarafından önemsenmemesi, geçiş dönemini sancılı atlatmanıza sebebiyet verecektir. Bu sancılar kimlik kazanımı aşamasındaki bireyin hayatını olumsuz etkileyecektir. Ergenliğin abartıyla karşılanması da çocuğunuzda ergenliğin farklı şekilde kullanılmasına sebebiyet verecektir. Örneğin kapıyı sertçe vurup çıkma davranışını normalleştirip ‘zaten ben ergenim’ demesi gibi.

Ergenlerin dünyasına gelin hep beraber bir göz atalım.

1-Arkadaşlarının düşünceleri sizinkinden daha değerlidir.

Genellikle ilk ergenlik belirtilerinden biri çocukların ebeveynlerinin yanındaki davranışlarının değişmesidir. Anne babalarından daha fazla ayrı zaman geçirmeye, bağımsız davranmaya başlarlar. Çevrelerindekilerin, özellikle de yaşıtlarının onları nasıl gördükleriyle fazlaca ilgilenmeye başlarlar. Karar alırken yaşıtlarının, arkadaşlarının ne düşündükleri, anne-babalarının düşüncelerinden daha fazla önem taşımaya başlar. Yeni imajlar, yeni kıyafetler denemeye, arkadaşları ve kendi aralarındaki farklılıkları fazlaca incelemeye başlarlar.

2-Ergenler sizden uzaklaşmaya başlayabilir.

Aileler, genellikle çocuklarının neden bu kadar değiştiğini, neden her şeye itiraz ederek sürekli her şeyi sorguladığını ve kendilerinden neden uzaklaştıklarını merak ederler. Ergenliğin en temel hedefi bağımsızlığını kazanabilmektir. Bu sebeple ergenler, ebeveynlerinden uzaklaşmaya başlarlar. Ayrıca bu dönemde soyut düşünme becerileri geliştikçe, hayatı sorgulamaya ve kendi bakış açılarına göre tekrar anlamlandırmaya çabalarlar. Bu sebeple de ergenler daha önce uyum sağladıkları kurallara itiraz etmeye başlarlar ve kendi fikirlerini göstermeye istekli olurlar.

3-Duygusal iniş çıkışlara sahiptirler.

Ergenliği yaşayış şekli, yaşanan sıkıntıların şiddeti, yaşanan sorunlarla başa çıkma şekli her çocuk için farklıdır. Duygusal gelgitlerin sıklıkla yaşandığı bir dönem olduğu için, anne-babayla çatışmalar yaşanması normaldir. Aileler için önemli olan bu çatışmaları doğru bir şekilde yönetebilmeleri, çocukları ile güven içerisinde sağlam bir iletişim kurabilmeleridir. Sağlam, destekleyici aile ilişkileri, çocukların bu dönemde daha az problem yaşamasını sağlar.

Unutmayın, ergenlik dönemi her çocuk ve her ailede farklı yaşanır. Farklı olmayan tek şey, bu dönemde çocuğunuzun sizin ilginize ve sevginize çok fazla ihtiyacı olduğudur. Sizin anlayışlı tavrınız, desteğiniz çocuğunuz için çok büyük önem taşımaktadır. Bu dönemde, onu anlamaya çalışın. Kendi ergenlik yıllarınızı düşünün. Bunları hatırlamak, bu süreçte sizi neler bekleyebileceğini anlamanızı sağlayacaktır. Sizin desteklerinizle sağlıklı bir ergenlik dönemi geçirmeniz dileğiyle.

                                                                                  TED Eskişehir Koleji Özel Ortaokulu

                                                                            Psikolojik Danışmanı ve Rehber Öğretmeni

                                                                                            ARZU HACIOĞLU

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>